Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Pastakurs för kvinnor bosatta i Tornedalen

2019-08-13 kl. 14:00 - 18:00

Begränsat antal platser (förhandsbokning krävs på Institutets hemsida).

Institutet i Vitsaniemi startar höstsäsongen med det internationella och mycket uppmärksammade projektet ”Azdora ” som är en avslutning på Institutets konstnärliga ledare Markus Öhrns omfattande projekt som är en hyllning till hans mormor Eva-Britt från Tornedalen.

Markus startade projektet på den internationella teaterfestivalen Santarcangelo Dei Teatri 2015 som nu avslutas i Tornedalen 11-16 augusti och med en exklusiv avslutande performance med Azdororna på Galleri Syster i Luleå den 17 augusti 2019.

Markus Öhrn om projektet Azdora:

Azdora är en hyllning till min mormor Eva-Britt från den lilla Tornedalska byn Niskanpää.
Min mormor betydde oerhört mycket för mig under min uppväxt och vi stod varandra mycket nära. Hon blev sjuk den sista tiden i livet och jag bestämde för mig att spendera de sista månaderna av hennes liv vid hennes sida. En dag frågade jag henne vad hon skulle ha gjort annorlunda om hon fick leva sitt liv igen, och jag trodde att hon skulle svara något som t.ex. att hon gärna skulle ha rest mer i sitt liv eller liknande. Men istället tittade hon på mig med sin starka och intelligenta blick och sa till mig.

– Markus i så fall önskar jag att jag vid något tillfälle i livet testat att vara lite mer destruktiv, gjort någonting dumt som jag ångrat eller bara följt mina egna begär för en gång skull, men hela mitt liv har jag bara varit en god mor, en god hustru och en god mormor och det ångrar jag idag.

När hon sa detta till mig så lovade jag mig själv att jag en dag ska göra något för att hylla denna önskan. När jag i januari 2015 blev inbjuden till Santarcangelo festivalen i Italien för att göra ett nytt projekt och spenderade några veckor på plats så mötte jag många italienska hemmafruar i butiken och på café på dagarna som jag samtalade med. Det slog mig då att de levde i samma situation som min mormor hade gjort i Tornedalen, med samma starka patriarkala hierarkier inom familjen, där hemmafrun handlade, lagade mat och tog hand om alla. En annan likhet med Tornedalen var att sönerna bodde hemma allt för länge och blev omhändertagna av sina mödrar. Precis som min mormor Eva-Britt offrade dom hela sitt liv för sin familj. Jag anordnade då en form av casting/informationsträff på plats i Santarcangelo där hemmafrun kallas för ”Azdora” på den lokala dialekten, därav namnet på projektet. Det kom då ett femtiotal kvinnor på mötet och jag berättade om min mormor och vad hon sagt till mig innan hennes död och samtliga förstod genast vad hon hade menat. Jag erbjöd dom då att delta i projektet där vi skulle starta en Azdora klubb under festivalens 10 dagar i juli 2015, där festivalbesökare kunde komma och titta på vad dom hittade på där. Ungefär som en motorcykelklubb eller musikklubb, där dessa Azdoror gjorde performances och konserter varje kväll. Detta blev ett mycket uppskattat och uppmärksammat projekt både lokalt, nationellt och internationellt. Azdora gruppen har fortfarande 18 st. aktiva medlemmar 4 år
senare, och vi har tillsammans gjort gästspel runt om i Italien och Tyskland de senaste åren, och det är dessa som nu kommer på besök till Tornedalen och Luleå 11–17 augusti.

Målet med besöket är att Azdororna ska få besöka min mormors grav, hennes familj och vänner i Tornedalen samt att dom kommer att göra två performances öppna för allmänheten och en pastakurs för kvinnor bosatta i Tornedalen.

Detaljer

Datum:
2019-08-13
Tid:
14:00 - 18:00
Webbplats:
https://institutet.eu/

Arrangör

Institutet
Telefon:
0766290286
E-post:
markus.ohrn@institutet.eu
Webbplats:
https://www.facebook.com/institutet/

Plats

Vitsaniemi gamla skola
Risudden 134
Hedenäset, 95795 Sverige
+ Google Map